Monday, February 5, 2007

Raha on ilus, Edgar kole.

Nojah, sõbrad KE-st on asunud valimiskampaania järgmist etappi ellu viima. Et esmalt räägime, kuidas kõik tehtud on ja siis räägime, et oleme nii kõvad mehed, et teeme aga edasi. Okei. Tehke. Aga pilt, kuidas ets rahahunnikute vahel seisab…püha õudust, palun korjake ta sealt ära, kurat, see on MINU ja TEIE raha, mitte savika oma! See, et ta lasnakal viisteist tuhat ja natuke peale häält sai tähendab, et ta võib bossi mängida nende 15-16 tuhande inimese papiga. Mitte kogu eelarvega. Ülejäänud miljon ja pisut rohkem inimest pole sind selleks volitanud. Nii et kao minema, raisk!

Aga vaataks siiski pisut lähemalt, millise algoritmi järgi vanapaks seda pappi, mille taustal ta nii poseerida armastab, laiali hakkab jagama. 25000 palka? Oooooo! Kuna inimestel on enne valimisi alati tõsiseid probleeme KOGU lubaduse teksti läbilugemisega, siis mõned väikesed vihjed. Tervikuna näeb lubadus välja nimelt selline: ’tõstame avaliku sektori töötajate KESKMISE palga 25 kilo peale’. Kordan veelkord, mitte keskmise töötava eestlase igakuise palganumbri, vaid ainult avaliku sektori, ja mitte kõigi sektori töötajate, vaid keskmise. See on hea lihtne teha. Tõstame kõigi erakondlaste ja muude pättide palganumbri, noh, näiteks 2,5 milli peale ja ongi korras. Keegi möliseb pärast, et ei saa 25 tonni? Tough shit, keegi pole öelnudki, et kõik saavad. Aga keskmine palk näe on. Nii et ….tjeehtud! Keegi ju ometi ei usu, et järgmise nelja aasta pärast hakkab politseinik, päästja või õpetaja 25 K saama? Muidugi ei hakka. Aga keskmine tõepoolest on nii suur.
Arstidele anname 2 keskmist palka? Aga palun. Kuna kellelegi peale avaliku sektori bosside enam raha ei jagu, arstid aga sinna hulka ei kuulu (haiglad on SA-d, perearstikeskused AS-id ja OÜ-d), on see ka hea lihtne teha. Näiteks kui nende palga arvutamiseks võtta aluseks mitte aritmeetiline keskmine, vaid mediaan. Arvestades, et mediaan on ilmsesti kuskil 5 tonni juures (või ka madalam, ma ei tea täpselt), saavad arstid siis 10 tuhhi. Ehk mitte kopkatki rohkem kui praegu. Aga visaku see esimene kivi, kes ütleb, et see ei ole kaks keskmist palka. On ju! Tjeehtud! Ja muide, miks just arstidele? Sest nad ähvardasid streikida ja on tähelepanu keskpunktis. Hiilgav ajastus, kulla poisid ja tüdrukud, hiilgav! Kestvad kiiduavaldused, mis kasvavad üle ovatsioonideks.

Munitsipaalkorterite jutu võiks tsentristid kohe maha jätta, kuna inimeste peas seostuvad nad peale K-Kohukese just nimelt kahtlaste kinnisvaramahhinatsioonidega (ei, me ei ole neid unustanud!). Äriidee muidugi on iseenesest võimas. Ajame eelarveraha eest putkad püsti ja parseldame omadele maha. Või kui omadel pole vaja, siis neile, kes parasjagu rohkem pappima on nõus. Kes ütleb, et me ei ehitanud, ehitasime ju! Oma asi, et kehvikud ei jaksanud osta. Sitt päev. Tjeehtud!

Mida iganes. Lapsele 10K, pensionäridele 8K ja muud säärased asjad muutuvad peale savika radikaalseid majandusreforme nagunii lihtsalt täidetavaks, kuna iga summa, mis ei ole vähemalt seitsmekohaline, muutub automaatselt tikutoosirahaks. Ja siis saavad need, kes 4 aasta pärast pole veel oma telekat pidanud pandimajja viima, taas vaadata Edgari lihavat nägu, mis räägib sellest, kuidas kõik on tehtud ja elu läheb aina paremaks ja antud viisaastakul toodeti juba 4 aastaga 162% plaanitust rohkem saapapaelu …näed, nüüd läks käest ära. See pärineb ju Orwellilt.

Eelarves on liiga palju raha ja see on vaja kuskile ära raisata? Ärge muretsege, Keskerakond teeb ära. Ja kui üksi ei jaksa, võtab teised jobud kampa.

Reiljanite grupeering on samuti asunud jõulisemat kampaaniat tegema ja oma reklaamid üritanud tsentraalparteilaste pealt maha viksida, aga neile omasel ähmasel ja arglikul moel, tagasihoidlikes pruunides toonides ja vaikse häälega. Õnneks ei näita nad seal kumbagi reiljanit. Õige kah. See hirmutaks need viimasedki kasti bockiga ära ostetud külapoe ees istuvad pätid valimiskasti juurest eemale.

Nüüd jääb vaid oodata, milliseid võikaid plaane meie raha raiskamiseks järgmise 4 aasta jooksul hauvad vastukäiguna muude parteide funktsionärid. Sest kuigi 202 milli on juba tuuri pandud, on siiski pea 76 miljardit alles. Näidake mulle ühte parteilast, kes ei ihalda sinna esimesel võimalusel otsekohe küüsi taha ajada ja ma valin tema.


No comments: