Thursday, January 25, 2007

Valimislubadustest

Noh, need koledad näod on nüüd vähemalt tänavapildist maha võetud. Ja hea ongi, kuna mul oli neist reklaamtulpadest möödudes alati tunne, et keegi keerab nuga haavas: no on mul siis kogu aeg vaja vaadata neid lõustu, kes järgmise nelja aasta jooksul mind ja teisi ausaid maksumaksjaid kollektiivselt juriidiliselt korrektses vormis koorima hakkavad. Muide, huvitav on seegi, et isegi täiesti kena väljanägemisega inimesed näevad õue riputatud piltide peal jube võikad välja...ühesõnaga, 'bout fucking time oli inimeste ilumeelt mitte rohkem riivata ja need mordad maha võtta.
Kahjuks ei tähenda see kõik seda, et nüüd järsku saabuks rahu ja vaikus ja saaks mediteerida elu mõtte ja riigikogu valimiste üle, oh ei. Parteibosside suurusluul, mille sisuks on kõike tõsta, kergitada, suurendada ja parendada ja mis teeks au igale korralikule paranoidsele skisofreenikulegi, trügib sisse kõigi meediakanalite kaudu ja kui neil oleks võimalust seda levitada inimestele näiteks voolikuga perse kaudu, küllap tehtaks sedagi.
Et mida meile siis lubatakse?
Hüppava Orava Partei lubab meile 15 aasta pärast auväärset kohta Euroopa 5 rikkama riigi seas. Miks mitte 4 või 6 rikkama seas 13 või 17 aasta pärast? Esmalt arvatavasti sellepärast, et 5 ja 15 on ilusad ümmargused numbrid, hea lihtne sõrmedel ja varvastel kokku lugeda. 15 aastat on mõistlik ja mitte millekski kohustav number ka paaril muul põhjusel: esiteks ei jõua lühema ajaga (näiteks 10 aastaga, mis on kah ilus ja ümmargune number) endale ja oma kambajõmmidele nii suurt palka kirjutada, mis 1.3 miljoniga jagades Euroopa 5 rikkama keskmise välja annaks. Teiseks ei ole globaalset olukorda arvestades kindel, et Euroopat, Eestit või inimkonda 15 aasta pärast sellisel kujul (või üldse mingil kujul) eksisteeribki. Ühesõnaga, väga mõistlik platvorm, võiks peaaegu valida. Ja kui 'parema lapsehoiu' tagamine tähendab seda, et ma võin oma jõnglase alates märtsikuust tööpäeviti 9-17 mõne orava juurde toidule ja hoiule viia (lubatud lasteaiakohti ei ole kahjuks jätkuvalt), siis ma annaks oma hääle. Aga kuna seda ei juhtu, siis nii nagu ikka ja alati-->.
Partei varjunimega Ilma Rublata (Pubisse) Lakkuma! arvab, et õnn ei ole rahas. Küllap on siis endale suutnud piisavalt manti koguda, et võivad selliseid avaldusi teha. Või kurat neist aru saab. Tähendab see siis seda, et taas seatakse sisse naturaalmajandus (teate küll, see värk, kui ristteel on kivi, kuhu te oma kitse jätate ja järgmisel päeval helmed või naise üles korjate) või seda, et edaspidi hakatakse õlut, mähkmeid, pentsu ja õgimist tasuta andma, igal juhul on tegemist hirmus kahtlase mõttega. Whatever, oma villade piljardisaalides mingitest inimlikest väärtustest rääkida on kindlasti äge, aga teeks ikka nii, et muinasjutte vestate kas omavahel või jätate selle spetsialistidele. Milleks meil muidu lavakas on, ah?
AS Jõgevamaa Pätid on vennakeste Reiljanite uljal ja tõhusal juhtimisel nii palju oma varemgi olematust renomeest ja elektoraadist kaotanud, et kirjutavad oma programmist häbelikult ähmast värvi väikeste tähtedega, arvatavasti kardavad, et kui keegi läbi jaksab lugeda, siis ta kah enam ei vali. Kullakesed, muretsemiseks pole tegelikult põhjust: teie valijad ei mõista ju lugeda ja kirjaoskajad ei vali teid niikuinii. Nii palju kui ma jaksasin lugeda, on vennakeste programm lihtne: tuleb ehitada igale poole hästi palju teid ja elu läheb korrapealt imekauniks. Boring. Next, please.
Edgar I Vägeva Võitmatu Armaada ei luba õigupoolest suurt sittagi. Nende meelest on viisaastakuplaan Suure Venna ilmeksimatul juhtimisel (loomulikult ainult ja üksipäinis) nende partei poolt nelja aastaga täidetud (oot, oot, kust selline retoorika küll tuttav ette tuleb?) ja kui nüüd inimestele KOHE, mitte 15 aasta pärast, tiba pappi näpu vahele kah visata, on riigikogu paugust nende käes ja savikas saab ennast lisaks Tallinna linna kulinatele ka tööpunalipu ordeni ja Maailma Parima Inimese teenetemärgiga autasustada. Noh, kui Edgar Kõikvõimas ja Kesknädal väidavad, et vaid nende parteiliikmete veri, higi ja pisarad Maarjamaale õitsengu on toonud, siis ei jää muud üle kui seda uskuda. Ainus, milles ma pisut kahelda julgen, on iibetõstmine. Ma usun küll, et Savitsaar andis oma juugendile karmi käsu kähku üksteist ja kogu vabariiki viljastama asuda, aga kuna fertiilses eas naissoost keskerakondlasti on siiski vähevõitu ja pole kuulda olnud ka viimastel aastatel Eestit tabanud suurest vägistamislainest (no mõelge ise, milline enesest lugupidav naine laseks vabatahtlikult keskerakondlasel ennast seemendada?), siis tundub, et iibe tõstmise au on nad endale küll pisut ennatlikult ahnitsenud.
Kas valida? Mööndustega. Kui Evelyn Sepp astuks Keskerakonnast välja, asutaks Keks-Erakonna ja paluks ennast valida ilu pärast, siis võiks täitsa mõelda.
Griinpiisi poliitiline filiaal Eestis
jutlustab loodusest ja demokraatiast. Kuidas need 2 nähtust küll kokku sobivad, arvestades, et päris looduses ei peeta mingeid valimisi ega mokalaata ja karja juhib kõige tugevam ja osavam, jääb mulle pehmelt öeldes arusaamatuks. Iseenesest võiks neile täitsa hääle anda, kuna nad pole ainsana jõudnud oma mainele VEEL kõrge kaarega kusta. Loodetavasti ei saa nad kohe liiga palju hääli, et ei korduks BezRublika keiss, jäävad opostisiooni ja hakkavad seal olles kohe kõva kisa tegema. Mitte, et keegi seda kisa kuulaks, aga oleks kindlasti oluliselt lõbusam.
Presidendi endine varjupaik ei ole midagi erilist öelnud. Paluvad 'joki' jätta. Ma ei saa sellest päris täpselt aru, kas see viitab sellele, et kuna kõik on nigunii juriidiliselt korrektne, siis pole mõtet sel teemal liiga palju möliseda või mida? Ühesõnaga, ainus tõsiseltvõetav sell, Ilves nimelt, hakkas presidendiks ja nüüd on mingisugune arusaamatu hall laam seal SDE nime all. Veel igavam kui reiljanite grupeering, neist mõned käivad vähemalt vahepeal vargil, trellide taga ja meedias inisemas ja püsivad sellega pisutki pildil.
Saladusliku Slaavi Hinge Kandjad, Eestluse Viimane Kants, Meie Issanda Rüütlid ja muud koomikud ilmselt ei ole suutnud kokku virutada (juriidiliselt korrektsel viisil, mõistagi) piisavalt ressursse et oma sugulastest ja sõpradest laiemat ringkonda huvi tundma panna. Sõber Klenski ikka käib aegajalt Vahva Tinasõduri (kellest kardetavasti saab veel juttu olema, ehkki see on surmani tüütav) ees taatidele segast peksmas, aga 101 kõige coolima kodaniku hulka pääsemiseks on sellest ilmselgelt vähe.

2 comments:

Toivo Ellakvere said...

humoorikas lugemine

JohnSmith said...

Toho, ja seda ütleb erakondlane?
Vaatamata sellele, et konkreetset erakonda kah just ei säästetud?

Minu lugupidamine.