Friday, January 19, 2007

Oscarid komöödiažanris leidsid omaniku

Just nimelt. Kui neid auhindu ei saa eesti kaitseväelased, siis ei ole maailmas õiglust. 'Skandaalne video' kaitseväelaste trallimisest on igati väärt aasta parima filmi tiitlit. Okei, võiks minna jagamisele 'Tulnukas 2006-ga'. No mõelge kasvõi selle tölli peale, kes seal tornis vibuga vehib: hirnu pooleks. Ei aga tõsiselt. Mina näiteks ei saa aru, mis on nendes kaadrites erinevat sellest, mida keskkoolist vägisi mööda kraave roomama veetud nolgid nagunii teevad. Kus see skandaal siin on? Minu meelest ei ole põhimõttelist erinevust, kas magasinitäis maksumaksja raha lastakse vette, õhku, puusse või maketi pihta. Või kas sinna juurde karjutakse 'türa', 'vittu' ja 'pede' või hoopis 'ura', 'vperjoot' ja 'just nii, kodanik leitnant'. Where's the big fucking difference? Eesti kaitsevõime on emma-kumma variandi puhul jätkuvalt ümmargune null.
Ja üldse, milleks meile kaitsevägi sellisel kujul? Kellega me sõdima hakkame? Lätlastega? Okei, neilt oleks Põhja-Lätist võtta ports kena loodust ja baltikumi parim paadijõgi. Aga kes seda möla pärast kuulata jõuab, et agressioon ja annektsioon ja okupatsioon ja inimõigused ja blabla. Meil ju pole ei Iisraeli, Venemaa ega USA eristaatust, et võiks endale lubada ülbitsemist mistahes maailma osas. Venemaaga? Ha-ha. Kellega veel? Mitte kellegagi. Ah et terroriste on palju? Tough shit, aga kes selles süüdi on? Kes käskis koos jänkidega Iraaki ronida ja seal kangekaelselt lasta vendadel ennast maha tappa, isegi veel siis, kui vähegi ajusid omavad riigijuhid on ammu aru saanud, et tegelikult pole seal kõrbes enam midagi teha ja põõsas paneb naftale enihui üksi käpa peale. Eeldusel, et moslemid üldse meie kirbusitasuuruse 45 tuhat ja natuke peale ruutkilomeetrit sood gloobuselt üles leiavad ja viitsivad mõne Ali või Mohammadi siia head dünamiiti raiskama saata, oleks üks korraliku väljaõppega eliitüksus lõhkeainevöödega habemike vastu igal juhul umbes miljon korda efektiivsem kui need nolgid, kelle toitmiseks ja lõbustamiseks ligi aasta jooksul kurat-teab-mitu protsenti riigieelarvest kulub.
EDIT: ma olen täiesti teadlik, et Iisrael on globaalselt võttes umbes täpselt kaks korda väiksem kirbusitt kui Eesti, aga kuna nad on Ibrahimide ukse all juba jupp aega ärbelnud, pole nende leidmiseks enam gloobust vaja.

Et milleks siis veel? Ah Otepääle ei saa ilma kaitseväeta lund suusaradadele kokku? Aga palgake selleks korraliku papi eest tööjõud (ikka odavam, kui poisikesi kantseldada, mõttega, et äkki läheb teisi vaja) või tehke kampaania vabatahtlike leidmiseks: eestlasele on vaatamata suusatamise sitale hetkeseisule see MK etapp nii oluline, et lõdvalt saaks rahva kokku. Ma läheks isegi. Metsatulekahjude ja uputustega sama diil.
Ühesõnaga, kui hirmsasti on vaja poisid peale keskat kuskile rakendada, siis tehku midagi kasulikku. Aidaku päästeametil pooduid puu otsast alla võtta, ulatagu tuletõrjujatele voolikuid kätte, pesku politseiautosid, kandku kiirabil kanderaame, mida iganes, millest sendi eest ka tolku oleks. Sellisesse 'ajateenistusse' ma läheks isegi täiesti vabatahtlikult. Sõdimine võiks ikka jääda kõrgepalgaliste spetsialistide ja nende inimeste hooleks, kes seda tõsiselt teha tahavad: neid polegi nii vähe ju! Piirivalve ja eri/eliitüksuste vajalikkuses ma ei kahtle, aga kaitsevägi praeguses versioonis ei kõlba tõesti muuks kui komöödiateatriks.

No comments: