Wednesday, November 7, 2007

Rein Veidemanni kannatuste rada

Tänases Postimehes nutab Rein Veidemann: "Postimehe lepingulise kolumnistina saan minagi veebi­kommen­taa­riumis enamasti iga kirjutise tagasisidena kotitäie retoorilist vägivalda." Üühhüüüü-hüüü, nuuks, nuuks. Kas ulatan taskuräti?
Esmalt tuleks meelde tuletada, et Rein Veidemann pole kaugeltki mitte esimene (ega tõenäoliselt mitte ka viimane) 'arvamusliider', kes avastab, et iga tema avalik sõnavõtt võib kaasa tuua arvamusi ja/või reaktsioone, mis ei pruugi olla autorile meelepärased. Noh, üks analoogne juhtumikirjeldus on näiteks siin. Väita, et iga negatiivne reaktsioon on automaatselt 'verbaalne inkvisitsioon' on sama hea, kui väita, et Edgar Savisaar on igal juhul hea, sest tal on nii armsad prillid. Nüüd edasi, Rein poetab pisara ja räägib midagi 'avalikust ruumist' ja 'seal kehtivatest ühtsetest reeglitest'. Kaubamaja esine on ka avalik ruum, aga kui mõni purjus puberteet kedagi erinevatesse kehaõõnsustesse saadab, kerjus raha küsib või mormoon jumalast rääkima kutsub, kas siis kõik tormavad kohtusse või kolleegidele kaebama, et kiusatakse? Muidugi mitte. Variante reageerimiseks on umbes kolm: diskussioon, füüsiline vägivald ja ignoreerimine. Ah et kus on analoogia? Väga lihtne. Reinul on täpselt needsamad valikud. Olen nõus, et kommentaariumites esineb totralt palju roppu lahmimist, ja mis siis. See on täpselt seesama, mis eelnimetatud purjus puberteet. Vähese [intellektuaalse] kapatsiteediga inimestega diskuteerida ei saa ja pole mõtetki, füüsiline vägivald on karistatav, seega jääb ignoreerimise variant. Kui mannetu sõim nii hirmsasti häirib, soovitan kannatlikkuse treenimiseks töötada mõnda aega psühhiaatriakliinikus, erikoolis või noh, kasvõi põhikooli lõpuklasside õpetajana mõnes mitte-nii-hea-kuulsusega koolis. Teine, tõsi, väiksem osa kommentaaridest on aga täiesti argumenteeritud või vähemalt suhtumiselt neutraalsed vastulaused autori arvamusavaldustele. Mis selles siis halba on? Reinul on võimalus, kasvõi anonüümselt, kui selles on probleem, asuda sealsamas kommentaariumis diskussiooni korras oma seisukohti kaitsma. Milles probleem? Ajas? Vinguva kolumni kirjutamine ei nõua siis ajaressurssi või?
Nagu me ei löö tavaliselt kerjust jalaga, ei ole mõtet ka kommentaatoreid lüüa. Reinu verbaalsed jalahoobid on sisuliselt sama anonüümsed kui kommenteerijad: ta suunab oma hala mingisugusele 'keskmisele kommenteerijale', ilma viitamata kommentaaride sisule ega kasutatavatele aliastele. Heaks tavaks on mingit väidet esitades siiski ka allikatele viidata, mida Rein akadeemilises maailmas kodus olijana peaks hästi teadma. Ma saaks üldistamisest aru, kui tegemist oleks mingit tüüpi uuringu refereeringuga, mitte isikliku solvumise väljaelamisega Eesti suurimas päevalehes. Antud kontekstis on aga taoline üldistamine mõistetamatu: Reinu häirivad ikkagi väga konkreetsed nähtused, ma saan aru, et a) sõim ja b) sõimajate näiline anonüümsus.
Ütleb Rein: 'Kusagil maa peal võid sa ju oma seisukohta ilmutada ja loota, et selle ümber areneb vastastikku austav ja teisitimõtlemist salliv dialoog'. Kujund on muidugi kaunis, aga nagu ülalpoolgi mainitud, keegi ei keela asuda diskuteerima inimestega, kelle kommentaarid on seda väärt, ignoreerides neid, kelle omad ei ole. Mis seal keerulist on? Ennasthaletseva kolumni väljanõristamine on kergem ja pealegi makstakse selle eest raha, mida kommenteerijatega diskuteerimine mitte sisse ei too? Näib nii. Sest suurem jagu mõistlikest kommenteerijatest oleks kindlasti nõus taganema oma anonüümsusest ja andma oma meiliaadressi, kui Rein tõesti sooviks nendega diskussiooni alustada. Mina küll oleks.
Siis kardab Rein oma hea nime pärast, mida suvaline kommentaator justkui määriks. Kulla inimene, julged avaldada oma arvamust, julge selle eest ka seista ja tagajärgi taluda. Pealegi ei ole suurem osa inimesi nii rumalad, et nad tõepoolest kujundavad oma arvamuse inimesest ja tema avaldustest pubekate ropu sõimu põhjal. Lugejate vaimsusest nii halvasti arvata on alandav ja kui üldse miski, siis just SEE kahjustab Sinu mainet ja head nime. Mitte ropp sõim.
Eks ropud ja/või küündimatud kommentaarid ole mõnele inimesele viis oma frustratsiooni ja vihkamise väljaelamiseks, ja eks Issand, kui selline peaks kuskil olemas olema, isegi näe, et riigikogu, Rein Veidemann ja kõrged hinnad annavad rahvale enam kui piisava põhjenduse olla frustreerunud. Olgu siis inimestel enda väljaelamiseks seegi kanal, kui nad paremat ei leia, sest ehk jääb selle tõttu tänaval mõni kolp lõhki löömata. Inimelu on väärtuslikum kui Reinu tusatuju möödumine, period.

Ja kui tuju on paha, minge paraadile. Ikkagi Suure Sotsialistliku Oktoobrirevolutsiooni aastapäev.

No comments: