Friday, March 30, 2007

Loomakaitsjad, kus hangud ja vikatid?

Huvitav, et loomakaitsjatest on kuulda ainult siis, kui on vaja hilbupoodide ees tsirkust teha, aga kui oleks aeg malakad välja otsida ja hakata kiiresti kõva häält tegema, on vaikus majas. Oh well..

Et üks õige teismik ennast aegajalt umbe joob, on sama kindel kui aastaaegade vaheldumine. Sest joomine on ikka nii kõva asi ja kuidas sa teisiti ikka oma sitaks-tuusa-mehe reputatsiooni säilitad ja tõestad. See, kes suudab kõvema kalamehejutu kokku pajatada neist sigadustest, millega ta pommispäi hakkama sai (arvesse läheb joodud alkoholi kogus ja markide arv, kulunud sigaretid, lõugasõitmiste hulk, oksendamise sagedus ja koht, kusemine, naiste näppimine, kusjuures, mida kainem tibi on, seda suurem punktisaak, ja veel umbes paarkümmend parameetrit), on vaieldamatult kõige kõvem mees. 'Kalamehejutt' viitab siinkohal faktile, et enamasti puudub neil tegelik ülevaade ja adekvaatne mälupilt juhtunust. See kõik on tegelikult arusaadav ja seda teevad kõik, välja arvatud pisikesed prillidega poisid, kes mööda seinaääri käivad ja kelle pealt saab aegajalt kooli sattudes mõned ülesanded maha viksida ehk neile lihtsalt paar tohlakat anda, kui selleks parasjagu tuju on. Tõsiasi, et need prillidega poisid on suuresti põhjuseks, miks Eesti ei asu inimarengu indeksi järgi samal pulgal Mali, Nigeri ja Sierra Leonega või et neil prillidega poistel on tulevikus pisut sisukam töö, kui ehitusel käru lükkamine, ei oma siinkohal õigupoolest isegi suurt tähtsust. Ah et ma üldistan ja olen kinni stereotüüpides? Jah, ma tean, selles ongi idee. Nii et piss off.
Eniveis, kuigi purjus pubekad (olenemata soost) on koledad ja tülikad, on nende käitumine teatud piirini mõistetav. Vähemalt selle piirini, kuni veel aru saadakse, et rasedad naised, väikesed lapsed ja koduloomad on pühad. Inimelu ka, aga seda ilmselt ei ole tarvis eraldi rõhutada. Eraomand ei ole siinmail nagunii püha, seega ei vääri märkimist. Aga kui need piirid ületatakse, siis tuleb hakata rakendama drastilisi meetmeid. Alustada võiks näiteks korralikust keretäiest ja siis müüa loomapiinajad hipodroomile. Seal saab korraldada toredaid tagaajamisvõistlusi, näiteks kaks suurt ja tigedat lootusetult marutõbist koera vs kassitapja. Distants üks ring, edumaa 10 sekundit. Varustus: liiter torusiili ja ämber vett. Valik on võistleja: kas plagada elu eest või lüüa koertel pead kokku, määrida nad kemikaaliga kokku ja uputada ämbrisse. Šansid on igal juhul võrdsemad kui kahekesi ühe kassi uputamisel. Kasu on mitmetine: värdjad on isoleeritud, inimestele pakutakse toredaid vaatemänge ja riik saab piletite pealt oma maksuraha kätte.
Teine variant oleks alustada probleemi lahendamist konventsionaalsemalt ehk siis poliitilisel tasandil. Juba pikka aega käib ilge kamm mingite ministrikohtadega. Tõsiasi, et Eestil pole ministreid üldse tarvis, sest see ametikoht on lihtsalt soe ja kõrge tugitool, kus mõõdutundetult manti krabada ja kõigile rahumeeles pähe kusta, sest tegeliku töö teevad ikka ära oma ala spetsialistid, mida ministrid kindlasti ei ole, on siinkohal kõrvalise tähtsusega. Aga kuna need positsioonid juba olemas on, siis üks rohkem või vähem ei oma mingit tähtsust. Märatsevate purjus loomi piinavate teismike temaatika peaks käima nii haridus-, sotsiaal-, sise- kui ka otsapidi põllumajandusministeeriumi haldusalasse, aga kuna ükski neist sellega ei tegele ega hakkama saa, peaks looma eraldi noorsooministri koha. Ministeeriumis peaks olema kirjaoskuse ja vaimse võimekuse hindamise, koolikohustuse täitmise järelvalve ja käitumiskorrektsiooni osakonnad. Pluss täievolilised lendsalgad, kellel on õigus ilma igasuguse kohtu korralduseta salaja jälgida, pokri pista, ülekuulamisele vedada, musta nimekirja kanda ja tarvidusel kohapeal ihunuhtlust anda kõigile, kes normatiivseks peetavast käitumisest kõrvale kalduvad.
Sest pubekatel on ainult õigused ja vabadused. Kuna nad aga ei suuda oma õiguste ega vabadustega midagi kasulikku (või vähemalt mitte kahjulikku) peale hakata, tuleb need ära võtta. Kirjutada ei oska? Ihunuhtlus, ühiskondlik kasulik töö ja kohustuslik parandusõpe. Ah et mölised, kui sind õpetatakse? Fikseerida laua külge ja tropp suhu. Koolis ei käi ja kui käid, siis ainult ülbitsed pedagoogidega? Vt. eelmist. Jõid ennast täis ja laamendasid? Sama, aga karmimal määral. Piinasid loomi? Areenile. Kurat kui inimestel pole mingeid kohustusi ega hirmu karistuse ees, siis pole imestada, et nad nad lausidiootsusi ehk kriminaalseid tegusid hakkavad korda saatma.
Ja kaubanduskeskuste juures paluks puberteeditõrjet. Täisid ja lutikaid tõrjutakse, asi siis need 'toredad noored' sealt ära saada on, ühed parasiidid kõik.

No comments: