Friday, March 16, 2007

Üks Koleda Näoga Mees: sitta sest kiirabist!

Kahtlaselt vaimuvaese lõustaga sotsiaalminister jõudis enne kinga saamist hiilgava ideeni: kiirabitöötajatele pole palka vaja. See, et õnnetuid residente kotitakse ja üritatakse neid surnuks näljutada või siis hoopistükkis mõnda teise riiki minema hirmutada, pole ju tegelikult mingi uudis. Aga et kiirabis nagu ei töötagi meditsiinipersonal, see on küll geniaalne leiutis. Ma usun küll, et sõõrukas või keegi saadab nutvale Aabile, kui see oma varba ära lööb, isikliku kopteri järgi ja lennutab ta soojale maale pädeva personali hoole alla mõneks kuuks šokist toibuma ja taastusravile, aga enamusel inimestest selliseid võimalusi pole. Kui mõni tavalisem kodanik liivatamata tänaval jalaluu murrab ehk kohe lõhkeva pimesoolega voodis väänleb, ei jää tal muud üle, kui pikisilmi tuttavat punasetriibulist autot oodata. Nüüd jälle, kui härra minister arvab, et need sellid, kes telefonikõne peale katkise inimese juurde tormavad, polegi nagu oma lobi välja teeninud, siis tuleks ta raekoja platsil kõigile vaatamiseks puuri panna. Juurde suur silt 'Mees, kes tappis kiirabi. Toitmine rangelt keelatud'
Okei, ma tean, et kiirabile on esitatud palju etteheiteid nii reageerimiskiiruse kui ka suhtumise osas. Oletame, et tervelt pool neist kaebustest ei pärinegi tüüpidelt, kes põhimõtteliselt iga asja üle vinguvad. Ja ise meelega oma tänavanurgalt sildid maha kisuvad ja majanumbri hoovi poole panevad, et saaks rääkida, kuidas kiirabis on ainult lollid ja ei leia kohta üles. So? Sotsiaalministeeriumi enda kohta on viginat umbes tuhat korda rohkem kui kiirabi kohta ja otsest kasu on neist umbes tuhat korda vähem. Aga kas näiteks jätab Aab oma palga tõstmata, kui teised ministrid enda oma tõstavad? Guess again.
Ja need kolm senti riigieelarvest, mis kokku hoitakse selle koonerdamisega, on kindlasti väärt seda, et rahvas hakkab surema nagu kärbsed, kuna vähegi tegijamad kiirabitöötajad jalutavad minema (hei, mina olen küll koostööd pidanud tegema ainult väga pädevate kiirabibrigaadidega seni!) ja need entusiastid, kes jäävad, igale poole ei jõua. Sotsiaalpoliitika my ass. Jääb vaid loota, et uus töll, kes selle koha saab, on natuke vähem idioot. Just natuke vähem. Sest loota, et üldse ei oleks idioot, on meie maal mõttetu.
Ja siis kirjutab mingi neiu, et ploogides on liiga palju agressiivsust? Niuks, Niuks. Oleks siis parem, kui inimesed oma frustratsiooni hoopis teineteisel mutrivõtmetega kolpasid sisse tagudes maandaks?
Minu meelest mitte.

Ja fuck off, Jaak Aab. Otsi endale edaspidi töö, millest pooleteise kopika eest kasu oleks. Näiteks kiirabiautode pesijana.

EDIT: seisuga 29.03.2007 tunneb Jaak Aab ennast lõpuks adekvaatselt: nagu kevadine vasikas. See, et vasikatel ega muudel pudulojustel pole asja ei ministriks ega ka mitte riigikokku, ei ole kahjuks veel talle kohale jõudnud. Loodame, et loomakaitsjad asuvad siin väga selgele positsioonile ja süütute veiste piinamine lõppeb varsti. Ja Jaak saab asuda tootvale tööle, kus ongi tema õige koht.

No comments: