Monday, May 7, 2007

Täiendused issanda loomaaias: ansiplane

Kui ennevanasti olid meil selgelt olemas 'laarlased', 'kesikud', 'tiblad' ja veel mõned, siis nüüd on autoriteetsete allikate teatel levimas uus loom, kelle nimi on 'ansiplane'.
Kes need loomad üldse sellised on? Kokkuvõte liikide kirjeldusest, allikateks delfi, postimehe, epl-i kommentaarium.

* Laarlasi täpselt defineerida on üsna raske, aga põhimõtteliselt kõik need, kes ei armasta savipätsi ja millegipärast pole jube verised laari vanade bizniste peale, mis hõlmavad näiteks raudteed, elektrijaama ja veel midagi, ahjaa, põllumajandust. Ma küll ei tea, millised on Laari isiklikud kuriteod talupoegade suhtes, aga kindlasti ei saa teda süüdistada selles, et siiamaale piimaliitri eest kolmekas makstakse ja see tuleb veel endal kohale kah viia. Ühesõnaga, täiesti tühi, sisutu ja emotsionaalne nimetus, enamus neist, kellele see omistatakse, ei ole tõenäoliselt isegi Laari valijad. Aga sildistamine on äge! Yeah right. Minge kooli ja/või hankige endale oma arvamus, mis põhineb natuke enamal kui kusagilt kuuldud lollil jutul ja viimase kolme neuroni hädisel tööl. Eelnimetatud combo ei ole abiks asjalike mõtteavalduse esitamisele.

* Kesikuga on kõik selge: igaüks, kellel on ükski positiivne või vähemalt neutraalne sõna Keskerakonna ja/või selle suure juhi ja õpetaja kohta, on räpane kesik. Right, inimene, kes viimaste aegade valguses selle kamba tegevusele mingi õigustuse leiab (ja ei ole sealjuures 'tibla', kellest allpool), ei ole tõenäoliselt terve mõistuse juures. Aga no andke andeks. Savisaar on küll ilge nälkjas ja teda ümbritsev kamp meenutab kangesti našit või 'öist häbi', aga kindlasti on kuritegusid, mida nad teinud ei ole. Noh, need miljon veel üleskaevamata maamiini Kambodžas ja Idi Amini režiimi ohvrid Ugandas ja Zimbabwe hüperinflatsioon ei ole kindlasti mitte Keskerakonna süü. Ma usun, et nad ei käinud isegi mitte Võrus kanalisatsioonikaevude kaasi piizdu panemas. Nii et jäägem ikka mõistuse juurde.

* Tibla. Seda on palju defineeritud. Kordame üle. Tibla ei ole mitte iga siin elav venelane. Ega iga ukrainlane ega valgevenelane. Kõige lihtsamalt öeldes on noor tibla selle riigi taganutja, mida ta isegi näinud pole ja vana tibla selle riigi tagasitahtja, kus ta ilma suuremate probleemideta sooja koha peal vedeledes ülbata ja viina rüübata sai. Kuvandi sellest, miks Venemaa ja/või N Liit on/olid väärilised kohad kus elada, saab ta üliobjektiivsest Venemaa meediast. Ja noh, keda siis ei ajaks marutama, kui vastikud eesti fašistid ei hinda sõjakangelasi ja vägivallatsevad süütute laste ja vanurite, rahulike meeleavaldajate kallal. Aga seleta tiblale, et hei, ajad on muutunud, sul on ka mõni kohustus, mitte ainult õigused, siis hakkab ta kas halama või läheb õkva rüüstama: pahad kapitalistid peidavad ju poe akna taga kraami, mis õigupoolest kuulub rahvale. Tibla on rahvuseta ja kodumaata potentsiaalne kriminaal. Eestlane, kes vaid rahvuse, mitte tegude pärast teist tiblaks nimetab, on ise samasugune tibla. Isegi veel hullem. Sest ta häbistab kogu eesti rahvast.

* Nüüd siis 'ansiplane'. Paistab, et see on inimene, kes toetab, või vähemalt ei ole väga verine valitsuse viimase aja tegemiste peale. Ehk siis inimene, kes toetab 'ansipi diktatuuri' ja 'politseiriiki'. Samas, kui politseiriik on see riik, kus vandaalid pokri pannakse, potentsiaalselt ohtlikke inimesi pitsitatakse ja jälgitakse, et kuri plaan ellu ei saaks viidud ja hullemad ässitajad kohtu ette tiritakse, siis hei: ma elaks väga hea meelega kohe pikemat aega politseiriigis. 'Ansipi diktatuuri' all. Mhmh. 'Ebademokraatlik! Põhiseadusevastane! Sõnavabaduse piiramine! Bedaa, bedaa'. Krt keegi ei keela mul jätkuvalt valima minna. Keegi ei keela mul arvamust avaldada, et kuigi ansip on nüüd olnud PEAAEGU oma ülesannete kõrgusel, on ta tõenäoliselt asjaolude rahunedes samasugune töllmokk nagu kõik teised poliitikud. Ja keegi ei käsi mul talle aastal 2009 või 2011 häält anda. Mul on kuri kahtlus, et 'diktatuurist' ja 'politseiriigist' pröökavad kõige kõvemini need, kes on frustreerunud sellest, et nad ei saa omatahtsi viint võtta seoses alkoholimüügi keeluga (damn, ma olin ka verine, et mai saand oma saunaõllesid osta, aga ometi tuleb tunnistada, et see oli samm mõistetav ja mõistlik) ja need, kes hirmsasti tahaks mööda ajutiselt keelatud meeleavaldusi töllerdada. Kurat teab, äkki täis pea ja segane rahvamass aitavad veel paar armaanit ehk uugopossi koju viia.
Kuigi keskmine netikommentaator hiilgab oma oskusega sisutuid silte välja mõelda ja üheülbalisi loosungeid või sõimu pritsida, mis on ikka tõsiselt vägev kvalifikatsioon, võiks ka nemad analoogselt nende enda tegevusega mingisugusesse lihtsustatud kategooriasse paigutada.
Selle kategooria nimi oleks 'jobu'. Mis õnneks ei vaja eraldi defineerimist.

Selle kõigega ei taha ma solvata neid, kellelt pärinevad asjalikud arvamusavaldused.

Jään oma varasema arvamuse juurde, et delfis/mujal kommenteerimiseks peaks hankima litsentsi. Eriti praegusel äreval ajal, kus vähemvõimekate kodanike kirjaoskamatud avaldused saab lihtsalt klassifitseerida 'vaenu õhutamiseks' ja kasutada neid ettekäändena oma solvumist poeakende peal välja elada. Kellel seda sitta vaja on?

No comments: